Lymfaterapia

Lymfaterapiaa unettomuuteen, ummetukseen, leikkausten jälkihoitoon, hormonaalisiin turvotuksiin…

Hieronnan ja lymfauksen jälkeen oloni on lähes kivuton ja särytön. Nukuin yli kuusi tuntia heräämättä ja kipu kaulalta on melkein häipynyt. Päänsärkykin olematon. Noin pitkää en ole nukkunut useisiin kuukausiin. Kiitos kun ehdotit lymfaterapiaa!” -nainen, kolme viikkoa migreeniä ja särkylääkkeitä
Mitä on Vodder-lymfaterapia?
Vodder-lymfaterapian kehittäjät ovat tanskalaiset Dr. Emil Vodder ja Estrid Vodder. Tämä erityislaatuinen, pumppaava manuaalinen menetelmä on kehitetty jo 1930-40. Vodder-kouluttajia on Suomessa vain yksi ja heitä kouluttaa Itävallassa sijaitseva Dr.Vodder Akademie.  Kokonaisvaltaisen (CDT) lymfaterapian viisi peruspilaria ovat
-manuaalinen lymfaterapia (MLD)
– tukisidokset, kompressiosukat/hihat
– liikuntaohjeet
– ihon hoito
– hengitysharjoitukset (tehostettu hengitys aktivoi kehon suurinta imusuonta ductus thoracicusta). Ihon kunnosta tulee huolehtia sillä se suojaa kehoamme ulkopuolelta tulevilta bakteereilta ja viruksilta.
Manuaalisella eli käsin tehtävällä lymfaterapialla hoidetaan kudosten turvotustiloja. Kehossamme ovat lymfasuonet (imunestesuonet) voivat perimän (primääri) tai esimerkiksi leikkauksien tai murtumien vuoksi (sekundääri) vaurioitua, jolloin verisuonissa oleva neste valuu kudokseen ja kudos kudos antaa periksi ja turpoaa. Imusuonet kuljettavat nesteen kudoksesta takaisin verenkiertoon. Myös liikkumattomuus, laskimovajaatoiminta ja vähäproteiininen ruokavalio aiheuttavat turvotusta.

Miltä hoito tuntuu?
Vodder-lymfaterapia on pumppaavaa ja miellyttävän tuntuista. Se vaikuttaa näin parasympaattiseen hermostoon (lepohermosto), joka hermottaa mm. imusuonistoa, suolistoa, rakkoa ja laskee verenpainetta. Lymfaterapia ei saa tuntua kivuliaalta eikä tehdä ihoon punoitusta.

Imusolmukkeet
Imusolmukkeet ovat ”vedenpuhdistamo”. Imusuonet kuljettavat nesteen imusolmukkeisiin, joissa nesteestä tuhotaan bakteerit, virukset ja myrkyt. Lymfajärjestelmällä on tärkeä rooli immuunijärjestelmässämme. Syöpähoidoissa imusolmukkeita joudutaan usein poistamaan tai sädettämään ja näin lymfajärjestelmä vaurioituu.
”Lymfaterapian jälkeen käsi on  paljon parempi. Painekipu hellitti kädessä ja käden suoraksi ojentaessa ei tule kipua kyynärpään niveleen, hiukan tuntuu muttei pahasti. Terv. Tyytyväinen asiakas” -nainen, krooninen tenniskyynärpää
Mikä ihmeen neste?
Imuneste eli lymfakuorma muodostuu
-proteiineista
-vesikuormasta
-solukuormasta
-rasvakuormasta (hyvät rasvat kulkeutuvat yksinomaan imusuoniston kautta)
-vieraista aineista kuten bakteerit, virukset, pöly, väriainepartikkelit
Miksi turvotus on haitallista?
Turvotus kertoo imunestekierron häiriintymisestä, jonka syy tulee selvittää. Pitkään kestänyt (yli 3kk) turvotus esimerkiksi raajassa antaa hyvän kasvualustan infektioille. Ruusu ilmestyykin useimmiten turvoksissa olevalle alueelle, uusiutuu helposti ja jokainen ruusu vahingoittaa paikallista immuunipuolustusta entisestään. Liikkumisen rajoittuminen, kipu sekä kosmeettinen haitta hankaloittavat elämää. Säännöllisellä lymfaterapialla ja tukituotteilla voidaan saada esim. krooninen ruusu parannettua.

Lymfaterapia sopii mm.

– syöpien jälkihoitona
-raskauden aiheuttamaan jalkojen turvotukseen
-ummetukseen (kontraindikaationa vatsan alueen sädehoito)
-iän tuomaan raajojen turvotukseen kun liikunta on vähentynyt (huomioitava myös ruokavalio)
-reuman ja nivelrikon aiheuttamaan turvotukseen
-selluliitin vähentämiseen (rasvasolut keräävät itseensä runsaasti nestettä)
-leikkausten ensi- ja jälkihoitoon
-epicondyliitti eli tenniskyyärpää
-jäätyneen olkapään hoitoon (frozen shoulder)
-siitepölyallergioihin ja poskiontelotulehduksiin (molemmissa painetta poskionteloissa)
-migreeniin
-Menieren tautiin
-hematoomien hoitoon
-”puujalan” hoitoon

Koska ei saa hoitaa?
Ehdottomia kontraindikaatioita lymfaterapialle ovat
– hoitamaton / hoidossa oleva syöpä
– flunssa, kuume, yskä, kurkkukipu
-äkillinen turvotus yhdessä raajassa (syvälaskimotukos tutkittava ensin)
-ruusun akuutti vaihe
-veritulppa
-vaikea tai hoitamaton  sydämen vajaatoiminta
MIKÄLI SINULLA ON LÄÄKÄRIN LÄHETE emme voi toistaiseksi auttaa, mutta mm. lymfaterapeutti Lea Niskanen Syöpäyhdistyksellä (https://www.laakarikeskuspirsy.fi/palvelut/lymfaterapia/)  sekä Marja Nieminen 050 3230837 Tampereella (marjanieminen.fi) voivat vastaanottaa lähetepotilaita.

VARAA AIKASI

Nettiajanvaraus

Puhelin

0400 629 500

Nettiajanvaraus

Puhelin

0400629500